Victorine Meurent- Vem målar ett liv?
I den musikaliska föreställningen “Vem målar ett liv” ger sig artisterna Karina Kampe och Emeli Jeremias ut på jakt efter modellen, konstnären och kvinnan Victorine Meurent.
Skandal! Slyna! Gorilla!
Glåporden haglar tätt på konstsalongen i Paris den där sommaren 1865. Måltavlan, en rödhårig knappt 20-årig kvinna vid namn Victorine Meurent. Oblyg och naken betraktar hon frankt sina betraktare från sin plats på duken i Édouard Manets tavla,“Olympia”.
I över 150 år har hon sedan dess iakttagit och låtit sig betraktas. Få har dock vetat vem kvinnan bakom bilden är? Vad drömde hon om? Hur levde hon sitt liv? Där hennes öde länge varit beseglat och höjt i glömska visar sig verkligheten överträffa alla gränser! I den musikaliska föreställningen “Vem målar ett liv” ger sig artisterna Karina Kampe och Emeli Jeremias ut på jakt efter modellen, konstnären och kvinnan Victorine Meurent.
Under en inspirationsresa till Paris hamnade sångerskan och kompositören Karina Kampe av en slump framför den beryktade tavlan “Olympia” vid ett besök på Musée d´Orsay. Hon har sedan dess fascinerats av Victorine Meurents öde. På senare år har forskningen framskridit och belyst mer av det liv som så länge varit höljt i dunkel. Förutom att för evigt vara fäst på Manets och andra konstnärers duk har det visat sig att Victorine själv som konstnär ställde ut på Parissalongen vid hela sex tillfällen! Hon försörjde sig som trubadur och musiklärare på gatorna i sekelskiftets Montmartre, reste till New York, deltog i Paris blomstrande konstnärsliv och hade samröre med flera av samtidens mest spännande män och kvinnor.
Vad är det som gör att vi minns ett konstnärskap, men glömmer bort andra? Vem målar ett liv? Hur kommer det sig att även framgångsrika kvinnor försvinner in i glömska när historieberättarna tar vid? Tiden har nu kommit för historien att visas fram just så mångfacetterad som den faktiskt varit och att alla roller åter blir besatta!
Utifrån biografier och konsthistorisk forskning berättar Karina Kampe tillsammans med cellisten och kompositören Emeli Jeremias om livet ur Victorines perspektiv. Nyskriven text och musik binds ihop till sånger med spännande reflektioner kring ett Paris i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Mitt bland impressionister, kurtisaner, skådespelare och makthavare. Trådar som räcker ända in i svenska kungahuset!
Det är en berättelse om en kvinna som utan hjälp av familj eller pengar tar sig fram genom livet och följer sina drömmar.
Föreställningen planeras att bli cirka 90 minuter och innehålla ny specialkomponerad musik. På scenen 3-4 personer.